Meteen naar de inhoud

Ecologisch interieur

Een ecologisch interieur wordt ook wel een groen interieur of duurzaam interieur genoemd. Het interieur is zo ontworpen dat het nauwelijks of geen negatieve invloed heeft op het milieu. Duurzaamheid en het bevorderen van je gezondheid staan voorop. 

Hier zijn kenmerken waaraan een ecologisch interieur kan voldoen:

Gebruik van duurzame materialen

Kies vooral materialen voor je interieur die duurzaam zijn geproduceerd. Door deze duurzame productie is hun footprint kleiner. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan gerecyclede materialen, hernieuwbare materialen, FSC-gecertificeerd hout en niet-giftige verf en afwerkingen. Zo kun je kiezen voor die laag in vluchtige organische stoffen (VOC). Ook kun je de stof formaldehyde vermijden. Dit is een giftige stof die bijvoorbeeld in MDF en de spaanplaat voorkomt.

Energie-efficiëntie

Duurzame interieurs gaan ook duurzaam met hun energie om. Ook dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld  door energiezuinige apparaten te gebruiken. Een andere optie is zorgen dat jouw ruimte veel daglicht binnen krijgt. 

Maar ook door te zorgen voor (natuurlijke) ventilatie. Op deze manieren gebruik je minder de airconditioning en de verwarming. Ook met water kun je efficiënt omgaan. Dat doe je bijvoorbeeld met low-flow kranen en toiletten.

Recycling en upcycling

Hergebruiken van bestaande meubels en materialen of het upcyclen van oude voorwerpen om ze een nieuwe functie te geven.

Minimalisme en efficiënt ruimtegebruik

Door op een kleinere ruimte te bouwen verspil je geen ruimte. Dit zijn de tiny houses.

Herbruikbaarheid en demonteerbaarheid

Het ontwerpen van meubels en alle andere invulling van je woning, met het oog op demontage en hergebruik maakt het makkelijker om materialen een tweede leven te geven.

Duurzame kunst en decoratie 

Het kiezen van kunst die gemaakt is van gerecyclede materialen of die een milieuvriendelijke boodschap overbrengen, kan passen binnen een ecologisch interieur. Ook levende planten kun je zien als decoratie. Zij verbeteren de luchtkwaliteit en uit onderzoek blijkt ook dat ze ons welzijn bevorderen.

Hoe je deze kenmerken toepassen kan verschillen per regio of per land. Dit komt doordat je bijvoorbeeld afhankelijk bent van het klimaat. Een ecologisch interieur is daarom maatwerk.